Τέλος οι μάσκες για όλους σε εξωτερικούς χώρους – Ποια μέτρα αίρονται

0
243

Χωρίς μάσκες θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν οι πολίτες στους εξωτερικούς χώρους από αύριο Πέμπτη όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Η νέα αυτή χαλάρωση των περιορισμών θα αφορά  όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Αντίθετα η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε δημόσιους κλειστούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Ειδικότερα:

-Καταργείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Το μέτρο αυτό τίθεται σε ισχύ από αύριο Πέμπτη.

-Από την Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

-Καταργείται η υποχρέωση διεξαγωγής self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους.

-Στην εστίαση ανεβαίνει το ανώτατο όριο παρουσίας σε ένα τραπέζι σε 10 άτομα.

-Ανεβαίνει το όριο των ατόμων στις δεξιώσεις θα φτάνει μέχρι και τους 300 καλεσμένους.

-Στις οργανωμένες πλαζ επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1000 τμ επιφάνειας.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι η Επιτροπή εισηγείται τη μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός. «Δεν πετάμε τις μάσκες, η λογική μας δείχνει που παραμένει απαραίτητη», υπογράμμισε.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή δέχθηκε να εξαιρούνται από τα self-test οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.

Τόνισε ο δείκτης έχει πέσει στο 1,3%. «Τα self-test έχουν συμβάλει καθοριστικά στον έλεγχο του 3ου κύματος», είπε και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.100 ασθενείς.

Ο αριθμός των νσοηλευόμενων ασθενών λόγω Covid είναι 1.000, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος είναι 58 ανά ημέρα.

Τόνισε ότι «μειώνεται καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει σημαντική μείωση στους θανάτους στην ομάδα άνω των 75 ετών, ενώ δεν έχουν μειωθεί καθοριστικά στις ηλικίες 65-74 ετών».

Πηγή: www.skai.gr