Super League 1:Πλεύρης στον bwinΣΠΟΡ FM: «Δεν αλλάζει τώρα το μέτρο, αν τηρηθεί θα πάμε σε μεγαλύτερη πληρότητα»

0
351

Καμία πιθανότητα δεν υπάρχει να αλλάξει άμεσα το μέτρο για την πληρότητα στα γήπεδα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 για το μέτρο, το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό του κορωνοϊού και αφορά την πληρότητα των γηπέδων.

«Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν αλλάζει κάτι. Θα ξεκινήσουμε έτσι και στην επανεξέταση που γίνεται κάθε βδομάδα, θα είμαστε έτοιμοι άμεσα και μόλις δούμε ότι στοιχειωδώς θα υπάρχει αντίληψη για εφαρμογή των μέτρων, θα δούμε για πληρότητα που θα ικανοποιεί φιλάθλους πρώτα, τις ομάδες, αλλά και η οποία θα διασφαλίζει τη δημόσια Υγεία. Αν τηρηθούν τα μέτρα θα πάμε σε μεγαλύτερη πληρότητα», επεσήμανε ενόψει της συνάντησης με αντιπροσωπεία της Super League.

Στο ερώτημα για το γεγονός ότι είναι πιο σκληρά τα μέτρα στους αθλητικούς χώρους σε σχέση με τους χώρους εστίας και ψυχαγωγίας, επεσήμανε ότι ο λόγος είναι πως στους αθλητικούς χώρους δεν τηρούνταν.

«Αν τα τηρεί όπως στο σινεμά και το θέατρο, θα πηγαίνει και στο γήπεδο ο κόσμος», σχολίασε ο Υπουργός.

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε στους Γιώργο Θαναηλάκη και Μηνά Τσαμόπουλο για:

-Το αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει διαφοροποίηση στα μέτρα: «Δεν αλλάζουν τα πλάνα της κυβέρνησης ως προς τα μέτρα. Αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή, ίσως αλλάξει ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων, τα οποία έχουν αποφασιστεί. Είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ο χρόνος εφαρμογής. Να γίνει από αύριο ή την Πέμπτη. Θα δούμε τι άνοδος θα υπάρξει και τι πίεση θα έχει το Εθνικό σύστημα Υγείας. Είχε αρχίσει να πέφτει η Δέλτα, αλλά η Όμικρον ήρθε σε σημείο, όπου δεν έχει γίνει αποσυμφόρηση».

-Τη συνάντηση την οποία θέλει η Super League: «Έχω δει τις ανακοινώσεις, δεν έχει γίνει ακόμα αίτημα προς τα εμένα. Προφανώς θα μου έρθει. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν είναι κάτι το οποίο το καταλαβαίνω και ως φίλαθλος, μου αρέσει να πηγαίνω στο γήπεδο και ειδικότερα καταλαβαίνω τον νεότερο κόσμο. Προφανέστατα η βασική ανησυχία είναι ότι μπορεί να πρόκειται για παρατεταμένο μέτρο. Δηλαδή, για μια ή δύο αγωνιστικές. Πιστεύουμε αυτό το μέτρο θα εξορθολογιστεί σε δύο βάσεις. Η μια είναι η πορεία της πανδημίας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Όμικρον είναι πολύ πιο γρήγορη από της Δέλτας. Οπότε, αναμένεται να υπάρξει πολύ πιο γρήγορη κορύφωση και ισορρόπησή της σε μικρό διάστημα, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από τις ομάδες και τους φιλάθλους. Η δεύτερη εξαρτάται από τους φιλάθλους. Είδαμε γιατί δεν έχουμε πάρει μέτρα λόγου χάρη στα θέατρα και τους κινηματογράφους.

Διότι στα θέατρα υπήρξε τήρηση των μέτρων. Δυστυχώς, στους αθλητικούς χώρους είδαμε ότι δεν υπήρξε τήρηση. Είδαμε ότι για παράδειγμα μπήκε κόσμος μπήκε ανεμβολίαστος στην Τούμπα. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ελέγξουν οι ομάδες σε μεγάλο βαθμό, είναι δύσκολο να το ελέγξουν ως προς τη χρήση μάσκας. Αν δούμε ότι υπάρχει προσαρμογή και στοιχεία λειτουργίας με πλήρη κανονικότητα, είναι στην πρόθεση και του ίδιου του Πρωθυπουργού να το δούμε ξανά το μέτρο. Ο λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση είναι ότι είδαμε ότι δεν τηρούταν το μέτρο. Αν ο κόσμος πειθαρχούσε δεν θα χρειαζόταν αυτά τα μέτρα. Αν δούμε ότι στους επόμενους αγώνες, έστω και με αυτό το δυσχερές μέτρο, ότι υπάρχει καλή θέληση και τηρούνται τα μέτρα, είμαστε διατεθειμένοι να επανεξεταστεί το μέτρο. Αν τα τηρεί όπως στο σινεμά και το θέατρο, θα πηγαίνει και στο γήπεδο ο κόσμος
».

-Το αν τα μέτρα ήταν εισήγηση της επιτροπής: «Τους είχε προβληματίσει το κομμάτι της διασκέδασης και των γηπέδων λόγω υπερμετάδοσης. Πρόκειται για μαγαζιά όπως τα κλαμπ σε ότι αφορά τη διασκέδαση, δεν ήταν η εστίαση».

-το σκεπτικό για πλαφόν 1.000 άτομα: «Υπήρξε έντονη και κυρίαρχη θέση για 15 ημέρες κεκλεισμένων των θυρών. Είναι έντονο το μέτρο, είχαμε πει για 10% και η Επιτροπή ήθελε πλαφόν, ειδικά για τα μεγάλα γήπεδα. Η λογική είναι να το δούμε από την πρώτη ημέρα που θα εφαρμοστεί και αν τηρηθούν τα μέτρα, να γίνει για μια αγωνιστική και να το δούμε με μεγαλύτερα ποσοστά στη συνέχεια. Είναι σημαντικό να δούμε ότι υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Είναι σοκαριστικό για τον φίλαθλο, όπως και τα 21.000 κρούσματα είναι κάτι πολύ πιο έντονο για εμάς, αλλά θέλουμε γρήγορα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα γίνει αυτό. Θέλουμε να δούμε ότι κάνουμε μια τήρηση και τα μέτρα θα τηρούνται. Αν υπάρξει αυτή η καλή βούληση, θα δούνε άμεσα ότι θα υπάρξουν διαφορετικά μέτρα. Θα συναντήσω με χαρά τις ομάδες».

-το αν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει άμεσα κάτι στο μέτρο για τα γήπεδα: «Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν αλλάζει κάτι. Θα ξεκινήσουμε έτσι και στην επανεξέταση που γίνεται κάθε βδομάδα, θα είμαστε έτοιμοι άμεσα και μόλις δούμε ότι και στοιχειωδώς θα υπάρχει αντίληψη για εφαρμογή των μέτρων, θα δούμε για πληρότητα που θα ικανοποιεί φιλάθλους πρώτα, τις ομάδες, αλλά και θα διασφαλίσουν τη δημόσια Υγεία. Αν τηρηθούν τα μέτρα θα πάμε σε μεγαλύτερες πληρότητες. Η φιλοσοφία μας είναι, στην επαναξιολόγηση, στον βαθμό που θα έχουν τηρηθεί τα μέτρα, να μπορέσουμε να μπούμε σε πληρότητες κοντά στην κανονική λειτουργία των γηπέδων. Δηλαδή, κοντά σε 30%, 40% και 50%, αλλά θέλουμε σε μια πρώτη φάση να δούμε ότι επιτέλους υπάρχει κάποια συμμόρφωση με την τήρηση των μέτρων. Πιστεύω ότι η όποια πίεση αισθανθούν οι ομάδες, όπως και η κοινωνία, θα είναι παροδική και ότι γρήγορα θα επανέλθουν στην κανονικότητα. Καταλαβαίνω ότι θα υπάρχει ένταση, ακόμα περισσότερη και στην κατεύθυνση που λέτε. Υπήρξαν, μάλιστα, και φανατικοί φίλαθλοι που έδωσαν το παράδειγμα και εμβολιαστήκαν. Έχω κατηγορηθεί για το μεγάλο άνοιγμα της οικονομίας. Θα καταφέρουμε με αυτά τα μέτρα να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Με ήπια μέτρα 15-20 ημερών. Θα καταλάβει ότι έπρεπε να παρθούν αυτά τα μέτρα».

-την κατάσταση στα ΜΜΜ: «Είναι μέσα στις αποφάσεις που πήραμε. Θα πάμε σε αποκλιμάκωση με τα νέα μέτρα τα οποία πάρθηκαν. Θα υπάρξει περιορισμός της διασποράς. Η Όμικρον έχει μικρότερο χρόνο νόσησης, αλλά αυτήν τη στιγμή το σύστημα Υγείας πιέζεται από τα περιστατικά της Δέλτα, τα οποία είναι μέσα. Δεν αποσυμπιέστηκε συνεπώς το σύστημα. Με την τηλεργασία που επανήλθε στο 50% και τα κυλιόμενα ωράριο, θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση 30%-40%. Ο κορωνοϊός γενικότερα μας εκπλήσσει. Η ενημέρωση είναι ότι έχουμε 30% παραπάνω λεωφορεία. Θεωρούμε ότι με το κυλιόμενο ωράριο θα είναι λιγότερος ο κόσμος στα ΜΜΜ».

-την αντιμετώπιση της Όμικρον: «Πρέπει να έχουμε ασφαλή κριτήρια για την Όμικρον. Παρακολουθούμε τις άλλες χώρες που είχανε νωρίτερα την Όμικρον. Την Όμικρον μάλλον θα την αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Θα έχει όπως φαίνεται γρήγορη πορεία. Είμαι αισιόδοξος για την κατάσταση, αν τηρήσουμε τα μέτρα».

-το αν θα πειστεί ο κόσμος: «Είναι μεγάλο θέμα και μεγάλος προβληματισμός για το αν θα παίρναμε μέτρα πριν ή μετά τις γιορτές. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να πειστούν οι πολίτες. Έρχονται μορφές μεταλλάξεων πιο ήπιες. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ειδικών. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν μορφές πίεσης. Πιστεύω ότι θα δούμε προσεχώς τη φθίνουσα πορεία».