Ρούσσης: «Καρμπόν το πρωτόκολλο SL1 και SL2»

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος, πρόεδρος της Υγειονομικής Επιτροπής της Super League 1 και 2 και υγειονομικός υπεύθυνος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, Ξενοφών Ρούσσης μίλησε για το πότε και το πως επιστρέφουν στη δράση οι ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί), την αλλαγή που έγινε στο πρωτόκολλο, που από 3 θετικά κρούσματα καθιερώθηκαν πλέον τα 5, σχετικά με τη (μη) διεξαγωγή ενός αγώνα και τα προβλεπόμενα τεστ.

Αναλυτικά ο κ. Ξεν. Ρούσσης μίλησε στο aek365:

-Για την Super League 2:

«Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διεργασίες όσον αφορά το πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να ακολουθηθεί. Μιλάμε για ένα πρωτόκολλο που έχει εναρμονιστεί πλήρως με αυτό της Super League 1. Είναι καρμπόν. Αυτή η διαδικασία και μελέτη έχει εγκριθεί από την ΓΓΑ και πλέον περιμένουμε τις αποφάσεις των λοιμοξιολόγων. Εκείνοι είναι που παίρνουν την τελική απόφαση πάντα».

Για το ότι ο κοροναϊός χτύπησε και τον αθλητισμό: 

«Είναι δεδομένο πλέον, πως εμφανίστηκαν αρκετά κρούσματα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Κάτι που ήταν λογικό να γίνει. Δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να αντιμετωπίζει όλο αυτό το κύμα κρουσμάτων και το ποδόσφαιρο να μείνει άθικτο. Με ικανοποιεί όμως το γεγονός ότι από τα θετικά κρούσματα στους ποδοσφαιριστές της Super League 1, τα περισσότερα ήταν ασυμπτωματικά και τα υπόλοιπα δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στους παθόντες και ξεπεράστηκαν αρκετά εύκολα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν συστηματικά γυμναστεί και κάνουν την ανάλογη ζωή, έχουν πολλές πιθανότητες να ξεπεράσουν τον ιό ελαφρά και ενίοτε ανέπαφα».

-Για την αλλαγή που έγινε στο πρωτόκολλο, που από 3 θετικά κρούσματα καθιερώθηκαν πλέον τα 5, σχετικά με τη (μη) διεξαγωγή ενός αγώνα: 

«Αυτό ήταν το αίτημα μας από την αρχή ως Super League και ως Υγειονομική Επιτροπή προς την ΓΓΑ. Εμείς εξ αρχής είχαμε προτείνει την αναβολή ενός αγώνα εάν υπάρξουν 5 ή 6 κρούσματα. Πρόταση η οποία τότε δεν εισακούστηκε και καθιερώθηκαν από τον ΕΟΔΥ και την ΓΓΑ τα 3 θετικά κρούσματα. Τώρα ο ΕΟΔΥ πράττοντας σωστά καθιέρωσε για την αναβολή ενός αγώνα να υπάρχουν τουλάχιστον 5 θετικά κρούσματα εννοείται από την κάθε ομάδα».

-Για το κάθε πότε πρέπει να γίνονται τα τεστ: 

«Το βασικό είναι ότι πρέπει να γίνεται ένα μοριακό τεστ την εβδομάδα. Και συγκεκριμένα, το τεστ πρέπει να γίνεται 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη ενός αγώνα. Επίσης ένας αθλητής, για να επανέλθει στην ενεργό δράση απαιτείται ένα αρνητικό τεστ πλέον. Αλλά εδώ έχουμε αρκετές υπο-περιπτώσεις που πρέπει να αναλύσουμε…».

-Για όσα προβλέπονται σχετικά με την επιστροφή στην ενεργό δράση, ποδοσφαιριστών συμπτωματικών και μη, που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό: 

«Ένας ασυμπτωματικός ποδοσφαιριστής, που το τεστ Covid-19βγήκε θετικό, τίθεται σε καραντίνα και πρέπει να επαναλάβει το τεστ μετά από 7 ημέρες. Ασυμπτωματικός ποδοσφαιριστής, που βρέθηκε θετικός και δεν έχει δυνατότητα να επαναλάβει το τεστ για διαφόρους λόγους, επανέρχεται στην αγωνιστική δράση μετά από 10 ημέρες. Εννοείται ότι για να επανέλθουν οι ποδοσφαιριστές και στις δύο περιπτώσεις (ασυμπτωματικοί και συμπτωματικοί), θα πρέπει για μια έως δύο ημέρες, να μην παρουσιάσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα και να είναι απύρετοι.

Εκείνοι που έχουν συμπτώματα τώρα, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Αυτοί που θα κάνουν το τεστ και θα βγει αρνητικό, μπορούν να επανέλθουν σε δέκα ημέρες χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με τον Covid-19και να αισθάνονται απόλυτα υγιείς. Το σημαντικό εδώ, είναι πως αυτοί οι συμπτωματικοί αθλητές, πριν μπουν να κάνουν την πρώτη τους αθλητική δραστηριότητα, θα πρέπει να εξεταστούν από ειδικό καρδιολόγο κάνοντας πλήρη καρδιολογική εξέταση.

Αν τώρα, για κάποιον λόγο, ο συμπτωματικός αθλητής δεν κάνει τεστ ή δεν έχει δυνατότητα, τότε μπορεί να επανέλθει στις αθλητικές δραστηριότητες στις 14 ημέρες από το πρώτο τεστ που είχε κάνει και είχε βγει θετικό. Θα πρέπει όμως για τουλάχιστον δύο ημέρες πριν αρχίσει την αθλητική δραστηριότητα, να μην έχει κανένα σύμπτωμα και να είναι απύρετος χωρίς να παίρνει παυσίπονο.

Ακόμα, υπάρχει η περίπτωση που ποδοσφαιριστές ή μέλη του τιμ της ομάδας (αξιωματούχοι, προπονητές, ιατρικό προσωπικό) που έχουν νοσήσει στο πρόσφατο παρελθόν με τον Covid-19και ήδη έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα, είναι δυνατόν στην πορεία τα τεστ Covid-19που υποβάλλονται να βγαίνουν ψευδός θετικά. Χωρίς να νοσούν. Αυτό συμβαίνει διότι οι ίδιοι δύναται να φέρουν στον οργανισμό τους ανενεργά κατάλοιπα του ιού που θετικοποιούν ψευδώς το μοριακό τεστ του Covid-19. Γι αυτό τον λόγο, οι προηγούμενοι θετικοί στον ιό αθλητές ή μέλη της ομάδας απαλλάσσονται της υποχρέωσης να πραγματοποιούν προληπτικά περιοδικά τεστ για κοροναϊό για διάστημα μέχρι 3 μήνες από την αρχική επίσημη εργαστηριακή επιβεβαίωση θετικοποίησης του τεστ. Άρα απαλλάσσονται από την 14η έως την 90η ημέρα. Η εξαίρεση από τα τεστ για τους ανωτέρω αναφερόμενους γίνεται από τον πρόεδρο της υγειονομικής επιτροπής σε συνεννόηση με τους γιατρούς των ομάδων».

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Παίξε Μπάλα

σχετικά άρθρα