Παρατείνεται το lockdown μέχρι 18 Ιανουαρίου – Κλειστά λιανεμπόριο, click away

0
555

Την παράταση κατά  μια εβδομάδα και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου του υφιστάμενου καθεστώτος του lockdown, στις υπόλοιπες δραστηριότητες της οικονομίας, όπως το λιανικό εμπόριο, τα βιβλιοπωλεία τα κομμωτήρια και τα στούντιο αισθητικής , αλλά και αναστολή για την ίδια περίοδο του click away, ανακοίνωσε σήμερα στην τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Χωρίς πιστούς και οι λειτουργίες στις εκκλησίες. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown και στην παράταση αναστολής του click away, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών αλλά και στην απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα, όπως επίσης και των υφιστάμενων μέτρων για την κυκλοφορία και τη λειτουργία των Ιερών Ναών, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι, αντίθετα πρόκριναν το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ως προς τη λειτουργία των εκκλησιών δεν θα επιτρέπεται η παρουσία πιστών, ενώ στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων. 

Σχετικά με τις εταιρείες, συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλε-εργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Όσον αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Επίσης, από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι αγώνες της Σούπερλιγκ 2 και της volley league με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη super league 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Ως προς τις αφίξεις από το εξωτερικό, όσοι εισέρχονται στη χώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για 7 ημέρες. Επιπρόσθετα και αρνητικό τεστ rapid test. Ειδικά για τους επιβάτες από το ΗΒ θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους.

Όσον αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α’ ΕΣΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.

Οι ειδικοί θέλουν να γίνει βήμα-βήμα η άρση του lockdown στη χώρα, ώστε να εκτιμάται η επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο σε καθένα από αυτά τα βήματα.

Στο πλαίσιο αυτό αρνητικές ήταν οι εισηγήσεις αρκετών ειδικών μελών της επιτροπής για την επαναφορά των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων, καθώς ανησυχούν ότι τυχόν άνοιγμα την Δευτέρα μίας σειράς τομέων της οικονομίας θα συμπέσει με την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αυξημένη κινητικότητα και άρα την διασπορά του ιού.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις «κόκκινες» περιοχές κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ενώ ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και με βάση αυτά θα ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ισχύουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πιθανή μία συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να επαναξιολογήσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ειδικοί θα συνεδριάσουν εκ νέου την εντός της προσεχούς εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσουν τι θα γίνει με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. 

Στο μεταξύ από σήμερα έχουν ξεκινήσει τα εξ αποστάσεως μαθήματα για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Στην ενημέρωση συμμετέχουν επίσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Πηγή: liberal.gr