Ολυμπιακοί Αγώνες: Τέσσερα μετάλλια για την Ελλάδα – Η έκτη καλύτερη ελληνική παρουσία στην ιστορία

0
252

Η ελληνική παρουσία ολοκληρώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 36η θέση στον πίνακα των μεταλλίων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ολοκληρώθηκαν με τη χώρα μας να προσθέτει ένα ακόμα μετάλλιο στη συνολική της συγκομιδή με το ασημένιο της Εθνικής ομάδας πόλο των ανδρών.

Συνολικά, η χώρα μας κατέκτησε τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο). Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν ο Στέφανος Ντούσκος στο μονό σκιφ των ανδρών και ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος, η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών κατέκτησε το μοναδικό ασημένιο και ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους το χάλκινο.

Ο Μίλτος Τεντόγλου με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
petrounias-0

Έτσι, η χώρα μας κατέλαβε την 36η θέση στον πίνακα των μεταλλίων. Η πρώτη πήγε στις ΗΠΑ οι οποίες με το χρυσό στο βόλεϊ πήραν την κορυφή στο φινάλε με 39 χρυσά, δεύτερη η Κίνα και τρίτη με Ιαπωνία.

Η έκτη καλύτερη ελληνική παρουσία στην ιστορία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ολοκληρώθηκαν με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο πόλο και έτσι η ελληνική αποστολή έφτασε στα τέσσερα τα οποία είναι η έκτη καλύτερη συγκομιδή της χώρας μας.

Η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων έπεσε την Κυριακή (08/08) και η ελληνική αποστολή ολοκλήρωσε την παρουσία της με την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Συνολικά, η χώρα μας κατέκτησε τέσσερα μετάλλια και αυτή είναι η έκτη καλύτερη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν μάλιστα, αφαιρέσουμε και τις δύο διοργανώσεις της Αθήνας τότε γίνεται αυτόματα η τέταρτη καλύτερη.

Πιο συγκεκριμένα τα περισσότερα μετάλλια που έχει κατακτήσει η Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι τα 51 που κατέκτησε το 1896. Εδώ να κάνουμε μια απαραίτητη υποσημείωση διότι σύμφωνα με το επίσημο σάιτ των Αγώνων ο συγκεκριμένος αριθμός είναι μικρότερος κατά τέσσερα μετάλλια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν προσμετρά κάποια μετάλλια που μοιράστηκαν αθλητές.

Η δεύτερη καλύτερη επίδοση είναι τα 16 που κατέκτησε η χώρα μας το 2004 στην Αθήνα και την τριάδα συμπληρώνει το Σίδνεϊ με 13 μετάλλια. Αμέσως μετά έρχεται η Ατλάντα με 8 έπειτα το Ρίο με έξι.

Τέσσερα μετάλλια είχε κατακτήσει η χώρα μας και στη διοργάνωση του 1908 στο Λονδίνο, όμως τότε κανένας αθλητής δεν είχε καταφέρει να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Τα περισσότερα μετάλλια επί ασιατικού εδάφους

Από εκεί και πέρα η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατάφερε να κατακτήσει όσα μετάλλια είχε πάρει σε τρεις διοργανώσεις που είχαν διεξαχθεί επί ασιατικού εδάφους.

Το 1968 δεν είχε πάρει κανένα στο Τόκιο, το 1988 είχε κατακτήσει ένα στη Σεούλ με τον Μπάμπη Χολίδη στην πάλη και στο Πεκίνο το 2008 είχαμε τρεις Έλληνες αθλητές να ανεβαίνουν στο βάθρο.

Οι Βασίλης Πολύμερος και ο Δημήτρης Μούγιος είχαν κατακτήσει το ασημένιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ήταν δεύτερος στα +80κ., ενώ οι Σοφία Μπεκατώρου, Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδόπουλου ήταν τρίτες στα ίνγκλινγκ.

Τα περισσότερα μετάλλια της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες
1896 Αθήνα 51 (10-19-22)
2004 Αθήνα 16 (6-6-4)
2000 Σίδνεϊ 13 (4-6-3)
1996 Aτλάντα 8 (4-4-0)
2016 Ρίο 6 (3-1-2)
2021 Τόκιο 4 (2-1-1)

Πηγή: sport24.gr