Μεγάλη η πρόοδος του έργου της Αμβρακίας Οδού – Μάχη για να δοθεί η παράκαμψη της Αμφιλοχίας…

0
154
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEh1Hv0BLqFkx2MQr1GrTI6mqDGybiddlH2SWf7yEQTU6EXSfZrU900TV4wYxotZ7bs6TGxiYbolgc1RRVGzNIzjaqxFKFMwGnFPxlFkbgpcGs1dFSaibG7ZEyX47ysxVnDmYNATQV_iWr_UuekrFcK9O-1rQ1SJIw83URELvK7UmtFXLwSmpKMKXe7TxQ=s1600
Μάχη με το χρόνο για την παράδοση της Παράκαμψης Αμφιλοχίας στην Αμβρακία Οδό αναμένεται να δοθεί . Σύμφωνα με πληροφορίες η κατασκευαστική δραστηριότητα στο έργο είναι έντονη και στόχος είναι το ερχόμενο καλοκαίρι να δοθούν στην κυκλοφορία τα 17 χιλιόμετρα που συνδέουν την Αμβρακία Οδό με την περιοχή του Δρυμού.
Φωτογραφίες από το εργοτάξιο τράβηξε ο βουλευτής Λευκάδας με τη Νέα Δημοκρατία, Θανάσης Καββαδάς.
Όπως δήλωσε στο ypodomes:
Έργο ζωτικής σημασίας
“Η Αμβρακία Οδός είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, που είχε βαλτώσει για χρόνια. Θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί την προηγούμενη πενταετία, πλην όμως κάποιες άστοχες επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης μετέτρεψαν την Αμβρακία σε «γεφύρι της Άρτας».
Χρειάστηκε μια γενναία τομή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί – και ήταν μάλιστα ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα που επανεκκίνησαν. Πλέον, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και μάλιστα το καλοκαίρι θα παραδοθεί η παράκαμψη της Αμφιλοχίας, μαζί με τη σύνδεση μεταξύ της Ιόνιας Οδού με την Αμβρακία.
Είμαι ευτυχής γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει πράξη όσα υπόσχεται, υλοποιεί ό,τι αναλαμβάνει. Για τη Λευκάδα, την Πρέβεζα, την Αιτωλοαρνανία, και όλες τις περιοχές που θα εξυπηρετούνται, η Αμβρακία οδός είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που θα μειώσει σημαντικά τους χρόνους μετάβασης και θα καταστήσει τις μετακίνησεις γρήγορες και ασφαλείς, σε έναν δρόμο σύγχρονο, αντάξιο ευρωπαϊκής χώρας”.
Για να μπορέσει να είναι πλήρως λειτουργικό το τμήμα, υπό κατασκευή είναι και η σύνδεση με την Αμβρακία Οδό. Είναι ένα τμήμα 400 μέτρων, προαίρεση στη σύμβαση που συνδέει τον νέο άξονα με τον ανισόπεδο κόμβο Ριβίου στην Ιόνια Οδό.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiw0Cruc-hnnnCkTC8vE8RvQYIwssROu1pWAu59iePCU1ptUbppujbqpCJIQPOaEt0qBHktAEceB3bnZatUM2LbqZa_j_1Fcr4QsskizGkRVbrCJFucQjrVdp63dhC6dcTmhcimDj5fGaNwg1R7VokAy6IfUQYD2k7noUyITJHfDyewA2ITw5V_xhpw_Q=s1600
Τα υπόλοιπα τμήματα προς κατασκευή
Εφόσον κερδηθεί το στοίχημα για την Παράκαμψη Αμφιλοχίας μετά θα μένουν προς ολοκλήρωση τα έργα από τον Δρυμό μέχρι τη Βόνιτσα καθώς και ένα μικρό τμήμα που θα συνδέσει τον δρόμο με την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας.
Τα έργα για την ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού συμβασιοποιήθαν πέρυσι στο τέλος Νοεμβρίου με ανάδοχο την Μυτιληναίος. Η διάρκεια τους έχει οριστεί σε 30 μήνες και το μεγάλο στοίχημα, πέρα από την παράκαμψη Αμφιλοχίας, είναι να μπορέσει να δοθεί στο σύνολο του ο άξονας στα τέλη Δεκεμβρίου 2023. Τότε είναι και η οριακή λήξη της χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Σήμερα η πρόοδος του έργου αγγίζει το 20%, γεγονός που γεμίζει αισιοδοξία τους τοπικούς φορείς ότι το έργο θα τρέξει με τις απαραίτητες ταχύτητες ώστε να ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό έργο.
Ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία, μήκους 48,5 χλμ έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2+2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και ανισόπεδους κόμβους. Το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.
Είναι έργο γέφυρα, καθώς ξεκίνησε με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013. Με τη λειτουργία του εκτιμάται ότι θ
α αυξηθούν σημαντικά τα επίπεδα οδικής ασφάλειας και θα σταματήσει ο μεγάλος φόρος αίματος που βιώνει η περιοχή με τα τροχαία στον υφιστάμενο δρόμο.
Τα μεγάλα κέρδη της περιοχής
Ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία θεωρείται πολύτιμος όχι μόνο για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας η οποία αποκτά δίκτυο αυτοκινητόδρομων μαζί με την Ιόνια Οδό αλλά και για τα νησιά του Ιονίου. Πρώτη κερδισμένη θα είναι η Λευκάδα καθώς ο χρόνος οδήγησης θα μειωθεί σχεδόν κατά μία ώρα και από την Αθήνα θα απαιτούνται περίπου 3 ώρες για να φτάσει κανείς στην πόλη της Λευκάδας.
Μεγάλο κέρδος θα έχουν και οι οδικές μεταφορές από Κέρκυρα, Παξούς και Αντίπαξους, αλλά και τα παράλια της Ηπείρου (από Πρέβεζα μέχρι Ηγουμενίτσα) με παρόμοια μείωση στους χρόνους οδήγησης.
Ένα “παράπλευρο” κέρδος, θα είναι και η μεγαλύτερη κίνηση που αναμένεται να έχει η υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας η οποία θα ενωθεί με τον αυτοκινητόδρομο Ακτίου-Αμβρακίας και κατ` επέκταση με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας.
Τέλος, ως συμπληρωματικό έργο τρέχει και το έργο της διπλής οδικής σύνδεσης Λευκάδας με την Αμβρακία Οδό. Το έργο το οποίο έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ προχωρά και αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο. Η διπλή σύνδεση θα μεταφέρει με μεγαλύτερη ασφάλεια τους οδηγούς από τον αυτοκινητόδρομο μέχρι την πόλη της Λευκάδας μέσω ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας.
Πηγή: ypodomes.com