ΕΠΣΗΠ: Ζητά παράταση και απλούστευση για εγγραφή σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων

0
480

Tην παράταση και απλούστευση των διαδικασιών για την εγγραφή των σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ ζητά με επιστολή της η ΕΠΣ Ηπείρου.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Προς:

Ενώσεις – Μέλη της Ε.Π.Ο.

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Ε.Ε. της ΕΠΣ Ηπείρου εκφράζει την έντονη ανησυχία, που έχει δημιουργηθεί στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία της Ένωσης, σχετικά με τις διαδικασίες εγγραφής τους στο μητρώο αθλητικών σωματείων και της εξασφάλισης της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.

Πρωτίστως θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε τη σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος και να συμφωνήσουμε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σε αγαστή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, από όποια θέση και αν βρίσκεται ο κάθε ερασιτέχνης παράγοντας, είναι υποχρεωμένος να υπηρετεί με ανιδιοτέλεια τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ταυτόχρονα να αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των ανθρώπων που αποτελούν την ψυχή των σωματείων.

Υπό αυτό το πρίσμα θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τα ζητήματα που εμποδίζουν την έγκαιρη διενέργεια εκ μέρους των σωματείων, όλων των διαδικασιών που απαιτούνται. Όλες οι διαδικασίες έκδοσης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης, εγγραφής στο ηλεκτρονικό μητρώο απαιτούν σε φυσιολογικές συνθήκες αρκετό χρόνο. Για τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών απαιτείται , νομική και λογιστική-φοροτεχνική υποστήριξη και επιπλέον πολύ καλές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και καλή χρήση περιφερειακού εξοπλισμού αυτών.

Επίσης παρά τις προσπάθειες απλοποίησης και εκσυγχρονσμού των υπηρεσιών, ο κυκεώνας της γραφειοκρατίας, για την έκδοση, συλλογή και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, για όλα τα αθλητικά σωματεία παραμένει, με συνέπεια να χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούν: συνδιαλλαγή υπηρεσιών με δικαστικές βαθμίδες (πχ Πρωτοδικεία), με ασφαλιστικά ταμεία (πχ ΕΦΚΑ), με Διευθύνσεις Περιφερειών (πχ Διευθύνσεις Αθλητισμού και Πολιτισμού), με Οικονομικές Εφορίες (πχ ΔΟΥ), με Τραπεζικά Καταστήματα (πχ Τράπεζες), με Δήμους (πχ Δημοτικούς Αθλητικούς Οργανισμούς), με τις Ενώσεις τους και την Ομοσπονδία, με Λογιστικά Γραφεία, με Δικηγορικά Γραφεία, με γραμματειακή υποστήριξη εντός του σωματείου και φυσικά με ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Τροχοπέδη στις προσπάθειες των σωματείων να ανταποκριθούν στη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών αποτελεί επίσης και κατά κύριο λόγο η πανδημία που έχει πλήξει την ανθρωπότητα και έχει επιφέρει λόγω των μέτρων για τη ασφάλεια των πολιτών μια σειρά από αλλαγές στη λειτουργία όλων των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα λόγω της πανδημίας υπάρχει δυσκολία στη σύγκληση γενικών συνελεύσεων και συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και κατά συνέπεια στην επίσπευση των διαδικασιών.

Είναι δεδομένο ότι είναι κοινή επιθυμία όλων όσοι ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, να επικρατεί τάξη και διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα, και όλοι μας επιθυμούμε να δημιουργηθούν στέρεες βάσεις. Όμως στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, με όλες τις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν, με τις συνδιαλλαγές με τους προαναφερόμενους φορείς και υπηρεσίες, δημόσιες ή όχι, να γίνεται μετ΄εμποδίων καθώς είτε λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό ή με ραντεβού ή σε ελάχιστες ευτυχώς περιπτώσεις δεν λειτουργούν καθόλου, γίνεται αντιληπτό ότι στα περιορισμένα χρονικά όρια που έχουν ορισθεί, καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερής η εναρμόνιση των σωματείων με όσα ορίζονται.

Προτείνουμε λοιπόν, προς διευκόλυνση των σωματείων τα οποία κάτω από τις υπάρχουσες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί, καλούνται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους, ξεπερνώντας τις παθογένειες του παρελθόντος, όπως προβλεφθεί η παράταση και για την φετινή αγωνιστική περίοδο της προθεσμίας που υπάρχει για την υλοποίηση των κατάλληλων ενεργειών για την εγγραφή στο μητρώο σωματείων και την ειδική αθλητική αναγνώριση καθώς και η απλοποίηση των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν.

Είμαστε βέβαιοι πως θα σταθείτε δίπλα στην προσπάθεια των παραγόντων των ερασιτεχικών αθλητικών σωματείων, οι οποίοι με μόχθο αγωνίζονται για την ανάπτυξη του αθλητισμού και αποτελούν τους στυλοβάτες αυτής της μορφής πολιτισμού και διαπαιδαγώγησης των νέων.

Με εκτίμηση,

Ε.Ε. ΕΠΣ Ηπείρου