Ενστάσεις από ΕΠΟ και Super League για διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου

0
245

Τις αντιρρήσεις τους σχετικά με διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, εξέφρασαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής οι φορείς που προσκλήθηκαν σήμερα (14/6) προς ακρόαση.

Ειδικότερα, ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Βασίλης Σαράκης, αναφέρθηκε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος της δίνει υπερεξουσίες, ότι δεν μπορεί να κάνει τέτοιου είδους ελέγχους σε ΠΑΕ και ότι δεν μπορεί να αφαιρεί βαθμούς από ομάδες. «Όλα αυτά είναι ασύμβατα και έρχονται σε αντίθεση με πληθώρα άλλων διατάξεων. Αγγίζει ποδοσφαιρικά ζητήματα και επιβάλει ποδοσφαιρικές ποινές», είπε μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε επίσης στις διατάξεις για τις εκλογές της ΕΠΟ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να μπει όριο ηλικίας στους υποψηφίους και πως στην ολιστική μελέτη υπάρχει μεν όριο θητειών, αλλά όχι ηλικίας.

Για τους προπονητές, ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ είναι πως ο νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με κάποιες ενστάσεις, ενώ για την εγγραφή στο μητρώο σωματείων υπογράμμισε ότι μπορεί να επιβληθεί μόνο ποινή μη επιδότησης, αλλά όχι ποινή μη συμμετοχής.

Ο πρόεδρος της Super League, Λεωνίδας Μπουτσικάρης στάθηκε και εκείνος στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει ασάφεια για το ποιες παραβάσεις θεωρούνται σοβαρές και δεν χορηγείται πιστοποιητικό. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό. Επίσης, πολλά έγγραφα που εξετάζονται από την ΕΕΑ ήδη εξετάζονται από τα όργανα αδειοδότησης της ΕΠΟ. Να μην εξετάζονται για δεύτερη φορά. Η εγγυητική επιστολή των 150.000 είναι υπερβολική».

Ο κ. Μπουτσικάρης αναφέρθηκε και στις διατάξεις περί Λεσχών φιλάθλων και οπαδικών μετακινήσεων και εξέφρασε ενστάσεις για τα ποινικά αδικήματα για τα μέλη των Δ.Σ. ΠΑΕ σε περιπτώσεις επεισοδίων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Super League 2 – Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος, είπε πως θα στείλει υπόμνημα με όλες τις παρατηρήσεις του φορέα, ενώ σημείωσε πως η αναδιάρθρωση στις κατηγορίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο και ότι έχουν συμφωνήσει όλοι.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Αθλητικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός διευθυντής, Νικόλαος Πετρόπουλος, υπογράμμισε ότι ένα σοβαρό ποσοστό οπαδικής βίας παρατηρείται σε άσχετες μέρες και τόπους σε σχέση με την τέλεση αγώνων και ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Τόνισε δε, ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί οι περιοριστικοί όροι κατά την προδικασία, δηλαδή το να μην μπορούν οι χούλιγκαν να πάνε στο γήπεδο.

Τις παρατηρήσεις τους για το αθλητικό νομοσχέδιο προέβαλλαν επίσης η ΔΕΑΒ, τα συνδικαλιστικά όργανα των αθλητών ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, η ομοσπονδία προπονητών αθλημάτων, η αντίστοιχη του ποδοσφαίρου (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) και ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ.

Αυτή την ώρα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, γίνεται η συζήτηση επί των άρθρων του αθλητικού νομοσχεδίου, ενώ αύριο το πρωί η β’ ανάγνωση. Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση θα εισαχθεί την προσεχή Πέμπτη.