Απειρωτάν Ανατολής: Αίτημα για να ξεκινήσουν προπονήσεις σε Β’ και Γ’ Εθνική γυναικών

0
406

Αίτημα προς τη ΓΓΑ να επιτραπούν οι προπονήσεις και στη Β’ και Γ’ Εθνική γυναικών απέστειλε η ομάδα των Απειρωτάν Ανατολής και μάλιστα στέκεται στη διάκριση που γίνεται μεταξύ των δύο φύλων, καθώς στις αντίστοιχες κατηγορίες των ανδρών δόθηκε ημερομηνία έναρξης των αγώνων.

Αναλυτικά η επιστολή 

Προς: Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Κοινοποίηση: Γ.Γ. Ισότητας Φύλων, Ε.Ι.Ν.Α.Π., Ε.Π.Ο., Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ

Αξιότιμε κύριε,

Οι προπονήσεις ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Ανδρών της ΕΠΟ, επιτρέπονται ήδη από το Σάββατο 06-03-2021. Από την ίδια ημερομηνία επιτρέπονται και οι προπονήσεις της Α’ Εθνικής Γυναικών της ΕΠΟ.

Ωστόσο, με την απόφασή σας εφαρμόσατε διάκριση των αθλητών-τριων βάση του φύλου, παραβλέποντας πως το ερασιτεχνικό εθνικό ποδόσφαιρο είναι ενιαίο και πως το Σύνταγμα των Ελλήνων και οι διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας απαγορεύουν τη διάκριση των πολιτών βάση φύλου.

Στους άνδρες, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο διαθέτει μια κατηγορία, τη Γ’ Εθνική Ανδρών, με δυναμικό φέτος τις 205 ομάδες πανελλαδικώς.

Στις γυναίκες, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο διαθέτει τρεις κατηγορίες διαβάθμισης. Ο αριθμός των σωματείων με ομάδες γυναικών στις τρεις κατηγορίες της ΕΠΟ είναι 99, οργανωμένες ως εξής: –Α’ Εθνική22 ομάδες. –Β’ Εθνική33 ομάδες. –Γ’ Εθνική44 ομάδες. Όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία γυναικών έχουν την ίδια δομή και δεν διαφέρει σε τίποτα, ένα σωματείο που αγωνίζεται στην Α’ Εθνική, με ένα έτερο σωματείο της Β’ ή της Γ’ Εθνικής, πέραν μιας θεωρητικής διαφοράς δυναμικότητας.

Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα, για όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου (ανδρών και γυναικών):

  • Όλες οι αθλήτριες και όλοι οι αθλητές του εθνικού ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της ΕΠΟ ανήκουν στην ίδια κατηγορία αθλητών, ανεξαρτήτως φύλλου.
    Το ερασιτεχνικό εθνικό ποδόσφαιρο ανδρών, υλοποιείται από τη Γ’ Εθνική Ανδρών, στην οποία συμμετέχουν 205 ομάδες.
    Το ερασιτεχνικό εθνικό ποδόσφαιρο γυναικών, λόγω του μικρού αριθμού των ομάδων γυναικών, υλοποιείται με τις 99 ομάδες που είναι οργανωμένες σε τρεις κατηγορίες. Αυτές είναι και οι ΜΟΝΕΣ ομάδες που ασκούν το άθλημα του ποδοσφαίρου γυναικών στη χώρα μας.
  • Εφαρμόζουν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που ορθώς έχει θεσπίσει η ΓΓΑ, ανεξαρτήτως φύλλου.
  • Οι ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου που αγωνίζονται στις εθνικές κατηγορίες της ΕΠΟ είναι διασπαρμένες σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, ανεξαρτήτως φύλλου.

Ειδικά για το ποδόσφαιρο γυναικών, οι 99 ομάδες και μόνο αυτές είναι οι τροφοδότες και φυτώρια των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου γυναικών, νεανίδων και κορασίδων.

Δεδομένου των παραπάνω:

  • Θεωρούμε πως είναι άδικος ο διαχωρισμός των αθλητών του ερασιτεχνικού εθνικού ποδοσφαίρου βάση φύλου, πόσο μάλλον, όταν αυτές οι 99 ομάδες γυναικών είναι οι ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ομάδες ποδοσφαίρου γυναικών της χώρας μας, διασπαρμένες σε όλη την επικράτεια.
  • Θεωρούμε πως ουδεμία σχέση έχει το φύλο, όσον αφορά τη διασπορά του Covid-19 στο ποδόσφαιρο.
  • Ζητούμε να έχουν το δικαίωμα προπόνησης στο άθλημα του ποδοσφαίρου και οι υπόλοιπες 77 ομάδες γυναικών που αγωνίζονται στη Β’ και Γ’ Εθνική της ΕΠΟ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΒΑΣΗ ΦΥΛΟΥ.

Το Δ.Σ. του Α.Σ. Ανατολής Ιωαννίνων «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ»